Pages

5 Eylül 2013 Perşembe

Liselere giriş nasıl olacak? İşte yeni sistem…

Yeni ortaöğretime geçiş sisteminin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. SBS’nin yerine getirilmesi planlanan yeni sisteme göre merkezi sınavların yüzde 60’ı, diğer yazılı, performans ve projelerin de yüzde 40’ı alınarak dönem sonu puanı hesaplanacak.


Seviye Belirleme Sınavı (SBS) bu yıl son kez yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı yeniortaöğretime geçiş sistemiyle ilgili çalışmaları büyük bir titizlikle yürütüyor. Radikal Gazetesi’nin haberine göre yeni sistemde merkezi sınavların yüzde 60’ı, diğer yazılı, performans ve projelerin de yüzde 40’ı alınarak dönem sonu puanı hesaplanacak.

8. sınıfların liseye yerleşmek için girdikleri SBS bu yıl son kez yapılarak tarihekarıştı. 2013-2014 eğitim yılından itibarenöğrenciler yeni bir sistemle liselere yerleşecek. Yeni sistemle ilgili çalışmalardevam ederken ayrıntılar da netleşiyor. 8. sınıflarda yeni eğitim yılında Türkçe, Fen ve TeknolojiMatematik, İnkılapTarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinindönemsel sınavlarından biri, merkezi olarak yapılacak. Merkezi sınavlarınyüzde 60’ı, diğer yazılı, performans veprojelerin de yüzde 40’ı alınarak dönem sonu puanı hesaplanacak.
Gelecek ay netleşecek
Dokuz ay önce SBS’nin kaldırılacağının açıklanmasından bu yana yeni sisteminnasıl olacağı konuşuluyor. Milli Eğitim Bakanlığı , çeşitli illerde toplantılar yapıp görüşler alıyor. MEB, halen birden çok sistem üzerinde çalışıldığını ve gelecek ay yeni sisteminnetleşeceğini belirtiyor. Radikal’in ulaştığı bilgilere göre yeni sistemde liselereöğrenci geçişi şöyle planlanıyor:
Ortaokul 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan yazılı sınavlardan bir tanesi merkezi sınav olarak gerçekleştirilecekSınavlar temel dersler olan Türkçe, Fen ve TeknolojiMatematik, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini içerecek.
Sınavlar, aralık ve nisanda o zamana kadar işlenilen müfredata uygun konular dahilinde yapılacak. 3 sınav yapılan derslerden 2. sınav, 2 sınavı olan derslerden ise 1. sınavmerkezi olacak.
Sınavda çoktan seçmeli sorular sorulacak. Dört seçenek olacak ve yanlışlar doğruyu götürmeyecek.
Öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler. Ancak sınav salon başkanları ve gözetmenler farklı bir okulda görev yapacakSınav görevlendirmeleri il/ilçe milli eğitimmüdürlüklerince gerçekleştirilecek.
Sınava önemli bir sebepten dolayı giremeyen öğrenciler için sınavı takip eden haftadatelafi sınavı yapılacak. Telafi sınavı, il ve ilçe merkezindeki sınav merkezlerinde olacak,öğrenciler bu sınava kendi okullarında giremeyecek.
Öğrencilerin dönem puanı, merkezi ortak sınavlar ile öğretmenler tarafından verilenpuanlardan oluşacak.
8. sınıftaki öğrencinin bir dersten karneye yansıyan dönem sonu puanı şu şekildeoluşacak: Yazılı yoklama, proje ve performansın yüzde 40’ı, ortak merkezi sınavpuanının yüzde 60’ı.
Yılsonu puanında iki dönem puanının ortalaması alınacak.
2013-2014 eğitim-öğretim yılı için ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak 6, 7 ve 8. sınıfın yılsonu başarı puanlarının ağırlıklandırma oranı şöyle olacak:
6. sınıfta yüzde 10, 7. sınıfta yüzde 20, 8. sınıfta yüzde 70.
Galatasaray , İstanbul Erkek Lisesi gibi çok talep olan yüksek puanlı okullara girişin nasıl olacağı henüz netleşmedi. Bu okullar için ayrı sınav konusu halen bakanlıkça görüşülüyor.
Öğretmenler de soru hazırlayacak
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız: “Çocuklar yazılı sınavlarından birine merkezi girecekler. SBS ve OKS’de olduğu gibi genel bir değerlendirme yok. Çocukkendi okulunda sınava girecek, kaygılanmayacak. Okulu ve öğretmeni güçlendiren birsistem olacak. Öte yandan bu kez öğretmenler de soruların hazırlanmasına katkıda bulunabilecek.”
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Nhận Tin Qua Email

Cùng tham gia với hơn 1500 người đã đăng ký nhận tin qua Email với các Tin mới nhất,Nóng nhất trong ngày cập nhật liên tục 24h trên Tintuc.tv từ các Báo Mạng uy tín của Việt Nam!

Khi đăng ký nhận tin,Bạn sẽ nhận được Email từ chúng tôi.Đăng nhập email để hoàn tất quá trình đăng ký.

0 yorum

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
Copyright © 2013 by BLOGGER TEMA TASARIM 5 ∙ Templated by Tin tuc 24h.
Tin tức thời sự cập nhật liên tục 24h từ các báo mạng uy tín Việt Nam.